fbpxPelenkázási kisokos – Hogyan pelenkázzunk gyorsan és egyszerűen?

Pelenkázni elméletben mindenki tud. Ez egészen addig a pontig igaz, ameddig saját gyermekünk ott nem fekszik a pelenkázó komódon pelenkacserére várva. Legtöbbünk életében ugyanis ez az a pont, amikor elbizonytalanodik és segítségül hívja az ügyeletes nővért, hogy mutassa meg, hogyan kell jól pelenkázni. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen néhány pelenkázás után ez már rutinná válik és – akár mosható, akár eldobható pelenkát használunk – 1-1,5 év múlva már csukott szemmel is megoldjuk a problémát. Addig is a következőkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a pelenkázás rejtelmeiről.

Milyen gyakran kell pelenkázni?

A kezdő szülők életében az egyik leggyakoribb kérdés, hogy milyen gyakran kell cserélni a kisbaba pelenkáját. Erre a legegyszerűbb válasz, hogy „olyan gyakran, amilyen gyakran megtelik”, ez számszerűsítve újszülötteknél 6-8, nagyobb gyermekek esetében 4-6 alkalmat jelent naponta.

Pontos számot sajnos nem lehet mondani, de itt is igaz, hogy a babagondozási rutin kialakításával a gyermekek életritmusa is kialakul, így a szülők idővel tudni fogják, mikor kell kicserélni gyermekük pelenkáját.

Természetesen, vannak jelek is, amelyek segítik a szülőket a pelenkacsere szükségességének felismerésében. Ilyen például a pelenka mérete, formája, vagy a baba hangulata, sírása, de általános érvényű, hogy étkezés után is szüksége lesz gyermekünknek tiszta pelenkára.

Pelenkázáshoz szükséges eszközök

A megfelelő pelenkázási eszközök beszerzésével nagyban segíthetjük a tisztába tevési folyamatot, hiszen egy jól felszerelt pelenkázó komód hozzájárulhat a pelenkázási idő csökkentéséhez, amellyel elkerülhető, hogy a baba nyűgösködni kezdjen. Törekedjünk arra, hogy a pelenkázó kialakítása lehetővé tegye, hogy mindig kéznél legyen a pelenka (illetve mosható pelenka esetén annak tartozékai), nedves törlőkendő/tálka langyos víz és vatta, popsikrém, pelenkakuka vagy zacskó a koszos pelenkának, „baleset” esetére tiszta váltásruha a babának, illetve a gyermek számára – szükség esetén – játék, cumi.

Sokan felesleges pénzkidobásnak gondolják a pelenkázó komódot, azonban minden esetben elmondjuk a hozzánk betérő szülőknek, hogy a pelenkázó komód a babaszoba egyik legjobban kihasználható bútoreleme, hiszen a pelenkás kor végét követően a pelenkázó toldalékot leválasztva a gyerekszobai tárolás egyik kedvenc bútordarabja lehet emellett pedig sokkal biztonságosabb, és kényelmesebb is a baba számára, ha egy fix helyen végzik el szülei ezt a feladatot.

Pelenkázási tippek

Ha minden megfelelő pelenkázási eszköz a helyén van, akkor az előkészületeket el is végeztük, azonban a tisztába tevési folyamat csak itt kezdődik, amelynek kapcsán az alábbiakat érdemes mindig szem előtt tartani:

  1. A babát mindig megfelelő – a TÜV szabványnak is megfelelő – pelenkázó komódra tegyük. Fontos, hogy mindig figyeljünk gyermekünkre, ne hagyjuk magára, nehogy leessen róla.
  2. Pelenkázás során ne vegyünk le minden ruhát gyermekünkről (kivéve, ha esetleg kifolyt a pelenka tartalma). Célszerű, ha alulról nyitható rugdalózókba és bodykba öltöztetjük gyermekünket, hiszen ez nagyban megkönnyíti a pelenkázási folyamatot.
  3. A pelenkát kibontva a baba lábát összefogva és felemelve töröljük le a baba fenekét először pelenkával, majd nedves popsitörlővel. Ügyeljünk ara, hogy ha kisfiunk van, akkor a baba hímvesszőjét és heréit is tisztítsuk meg, míg ha kislányunk van, a fenekét belülről kifelé töröljük meg.
  4. Amennyiben megtisztítottuk a babát használjunk – erre a célra szánt, természetesen – popsikrémet az irritáció elkerülése érdekében, majd adjuk rá a tiszta pelust úgy, hogy a teteje derékmagasságban legyen.
  5. Fontos, hogy akármilyen kicsi is gyermekünk a folyamat előtt-közben és után is beszéljünk hozzá, mondjuk el mit és miért csinálunk vele. Hangunk megnyugtatja, és később meghitt beszélgetések ideje is lehet ez a folyamat anya és gyermeke, vagy apa és baba között.

Természetesen a fent leírtak nem jelentik azt, hogy gyermekünk mindig együttműködő lesz vagy nem érnek minket meglepetések a pelenkázás során, azonban a fenti tippeket betartva sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat a kezdeti időszakban. Amennyiben tetszett blogbejegyzésünk oszd meg szülői örömök elé néző barátaiddal és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.

0