fbpxIdeális környezet a babaszobában

Amikor az a bizonyos két csík megjelenik a cuki ruhák vásárlása mellett, a leendő anyukák első gondolata, hogy hogyan fogják berendezni a jövevény szobáját. A Pinteresten számos nagyon szép megoldás található a klasszikus vonalon át, a modern megoldásokig, azonban a praktikumról, illetve az ideális környezetről kevés cikk szól. Éppen ezért jelen blogbejegyzésünkben ezeket szedtük össze számotokra.

Együtt a szülőkkel vagy külön a babaszobában?

Az első kérdés, amely mindenki számára fontossá válik – a babagondozási kellékeken túl – hogy hol aludjon a kisbaba. Mi a jó neki? Ha egy légtérben lehet szüleivel és velük egy szobában alakítanak ki egy babasarkot számára, vagy ha külön bejáratú kis birodalmat kap?

Ez a téma véleményünk szerint külön blogbejegyzést igényel, hiszen mindkét oldalnak megvan az előnye és hátránya. Ennek megfelelően most olyan praktikus dolgokat fogunk felsorolni, amelyet akkor is be tudunk iktatni a babaszoba tervezésbe, ha a szülői hálóban kap helyet a baba, illetve akkor is, ha külön bababirodalmat készítünk elő számára. Hiszen bárhogy is van, a legfontosabb az ideális környezet megteremtése gyermekünk számára.

Az ideális környezet alapja – a babaszoba tájolása

A babaszoba ideális környezete nem a színekkel és a mintákkal kezdődik, hanem bizony azzal, hogy hol is lesz a lakásban a babaszoba. Habár sok esetben a lakás adottságai korlátozzák, hogy hol hajthatja majd kisbabánk álomra a fejét, mindig vegyük figyelembe, hogy milyen a szoba tájolása.

Lényeges, hogy a babaszoba világos legyen, hiszen gyermekünk sok időt fog eltölteni a szobájában. A legjobb, ha déli, dél-nyugati esésű. Ha a lakás kialakítása északi gyerekszoba berendezését teszi lehetővé, akkor meleg színekkel, illetve mesterséges fényekkel is kompenzálhatunk.

Ha lehet, akkor minél távolabb helyezzük el csöppségünk szobáját a nappalitól. Ez azért is fontos, hogy ha napközben teszünk-veszünk a baba alvás idejében, vagy vendégek jönnek, akkor a kicsit kevésbé zavarják a zajok pihenés közben.

Fényforrások a babaszobában

Az ideális környezet egyik kulcseleme a babaszoba fényessége. Mindenféleképpen a legjobb, ha nagy ablakok vannak a babaszobán, illetve minél több természetes fénnyel tudjuk elárasztani azt. Ügyeljünk azonban rá, hogy ha nem, akkor megfelelő világítást alkalmazzunk.

Amennyiben a babaszoba kicsit sötétebb, vagy nincs elég természetes fényforrás, akkor érdemes egy kisebb fényerőjű lámpát beszerezni, amelyet a szoptatós fotel vagy a pelenkázó közelébe tudunk rakni.

Ennek köszönhetően nem kell teljesen kivilágítani a szobát, mégis tisztába tudjuk majd tenni gyermekünket. Emellett az éjszakai fény is jó megoldás lehet, amely a későbbiekben, az önálló elalvásban is nagy segítség lehet.

A babaszoba hőmérséklete

Ideális, ha a babaszobában a hőmérsékletet külön tudjuk szabályozni. Ez főleg az első időszakban lehet fontos, amikor még melegebb szobát igényelnek a kisbabák. Az ajánlások szerint a babaszoba ideális hőmérséklete 20-21 fok, amely a kezdeti időszakban ennél picit magasabb, 22-24 fok közé tehető.

Ezt fokozatosan javasolt visszavenni kb. heti 1 fokkal, mígnem eléri a szoba a javasolt 20-21 fokot, hiszen így a baba is hozzászokik a pocakon kívüli hőmérséklethez.

A legjobb, ha nem padlófűtés van ott, ahol a baba alszik, mivel az alulról felfelé áramló levegő pont az ő magasságukban lebegteti a port, amely később több betegséghez is vezethet, mint például az asztma vagy az allergia.

Nyáron nem tanácsos légkondicionálót használni, mivel szárítja a levegőt, a légkondicionálóban lévő baktériumok pedig betegséget okozhatnak. Ha nagyon meleg van a babaszobában, akkor inkább igyekezzünk természetes hűtési megoldásokat alkalmazni, mint például sötétítő, hajnali szellőztetés.

Ideális páratartalom a babaszobában

A babaszoba páratartalma legalább olyan fontos, mint a babaszoba hőmérséklete. A páratartalom ideális mértéke 40-60 százalék, amelyet úgynevezett higrométer segítségével tudunk megállapítani. Ha a páratartalom alacsony, a levegő száraz lesz, amely köhögést idéz elő. Szükség esetén már tudunk venni olyan készüléket, amely a levegőt párásabbá tudja tenni, vagy – ha arra van szükségünk – akkor párátlanítani tud.

Habár a fentiek elsőre nem biztos, hogy olyannak tűnnek, amelyről sokat kellene gondolkozni, tapasztalataink alapján az újdonsült szülők nem mindig veszik figyelembe a fentieket. Tudatos tervezéssel és e néhány dolog átgondolásával azonban sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Bízunk benne, hogy a fentiek kezdő és haladó szülők számára is hasznosak az ideális környezet kialakításához.

Amennyiben tetszett blogbejegyzésünk, oszd meg barátaiddal és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.

 

“Ideális környezet a babaszobában” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

0