fbpxHol aludjon gyermekünk? A baba főhadiszállása

A babatervezéskor már gondolkoznak a leendő szülők, hogy hol fog majd aludni csemetéjük, azonban a várandóság alatt találkoznak először azzal, hogy mennyi dologra van szüksége egy kisbabának, illetve mi alapján érdemes kialakítani a gyermek alvókörnyezetét. Az egyik első és legfontosabb kérdés azonban minden esetben egy: hol aludjon az újszülött? A szüleivel közös hálóban vagy egy külön babaszobába? Jelen blogbejegyzésünkben mindkét lehetőségre igyekszünk felsorakoztatni a legfőbb előnyöket.

Az egyes kultúrákban eltérő, hogy a gyermekek szüleikkel egy szobában, egy ágyban, esetleg külön szobában alszanak. Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a szülőkben felmerül közös szoba esetén, hogy ha egy szobában alszanak majd a gyerkőccel, akkor a családfő ki tudja-e majd pihenni magát. Nem fogja felébreszteni az apukát a baba sírása, vagy a pelenkacsere? Ugyanakkor, ha külön alszik a gyermek, akkor a legfőbb probléma, hogy meghallják-e, ha felébred? Tud-e az anyuka nyugodtan pihenni, ha nincs szem előtt kisbabája?

Egy szobában is lehet kényelmes az együttalvás

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének ajánlása szerint az első időszakban jobb, ha a gyermek egy szobában alszik a szülőkkel. Ennek oka egyrészt, hogy gyorsabban tudnak a szülők a gyermek igényeire reagálni, másrészt, hogy ők is nyugodtabbak, ha tudják, a baba minden apró rezdülését látják, érzik és az újdonsült édesanyának sem kell az éjszaka közepén többször átmennie egy másik szobába pelenkázni, illetve szoptatni.

Sok esetben azonban problémát jelent, hogy a szülői háló nem túl nagy, így bizonytalanok hogyan helyezzék el a baba ágyát, illetve a pelenkázó komódot, vagy nem elég nagy a hely egy egész babasarok leválasztására.

A Faktum bútor kínálatában már megtalálhatóak a kombi babaágyak, amelyek helytakarékosak, illetve praktikusak is, hiszen a kezdeti időszakot követően már nem babaágyként és pelenkázóként tudnak funkcionálni, hanem ifjúsági ággyá is alakíthatóak. Ennek megfelelően nem csak helyet spórol a kezdeti időszakban, hanem a szülők pénztárcáját is kíméli hosszútávon.

Amennyiben nem vagyunk a kombiágyak hívei, úgy kisebb méretű babaágyat is választhatunk. Legtöbb termékcsaládunk esetében elérhetőek a kisebb, 120 cm hosszú babágyak, amelyek kisebb helyet foglalnak el a szülői hálóban, mint a 140 cm-es társaik.

Sokan nem a helytakarékosság miatt aggódnak, hanem a szülői intimitást féltik. Manapság azonban számos térelválasztó van, amelyek esztétikusak, praktikusak és a babasarok könnyedén leválasztható, így nyugalmat biztosítva a picinek és a szülőknek egyaránt.

Az önálló babaszoba

A kisgyermekes szülők másik tábora, akik szerint mindenkinek jobb, ha a gyermek külön szobában van. Véleményük szerint így kényelmesen ki lehet alakítani az álomszobát a kisbaba számára. A szülők is nyugodtabban tudnak majd pihenni és megmarad inimitásuk, illetve minden szükséges kelléket el lehet rendezni a praktikus tárolóknak köszönhetően.

Ezen táborba tartozók sok esetben egy plusz kanapét is elhelyeznek a babaszobában, hogy a nehezebb éjszakákon az édesanya át tudjon költözni babájához, így nyugodt pihenést biztosítva a család többi tagja számára. Kutatások szerint a babaszoba egyik legnagyobb előnye, hogy a külön szobában alvó babák alvási minősége és mennyisége is hosszabb.

Kimutatták ugyanis, hogy azon babák, akik fél éves koruk után is a szülői hálóban aludtak 45 perccel kevesebbet aludtak, mint külön szobában alvó társaik. Az gyerekkori alváshiány pedig hosszútávon elhíváshoz és dühkitörésekhez is vezethet.

Természetesen lehet, hogy külön szobát tervezünk csemeténknek, aztán mégis úgy látjuk jobbnak, ha a szülői hálóban is helyet kap egy kiságy, de lehet ennek ellenkezője is. Bárhogy is döntünk – akár a babaszoba, akár a babasarok mellett – mindig arra gondoljunk, hogy kisbabánk és családunk számára a legjobb megoldást válasszuk és ne mások elvárásainak akarjunk megfelelni.

Családunk most alakul ki, a szabályainkat mi hozzuk meg. A legfontosabb, hogy biztonságos és nyugodt közeget teremtsünk meg kicsiny szövetségünk számára.

Amennyiben tetszett blogbejegyzésünk, oszd meg szülői örömök elé néző barátaiddal és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.

“Hol aludjon gyermekünk? A baba főhadiszállása” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

0