fbpxHogyan rendezzük be a babaszobát?

Ahogy egyre közelebb kerülünk az új családtag érkezéséhez, érdemes elkezdeni a babaszoba tervezését. Ha egy teljesen új szobát szeretnénk kialakítani, akkor végig kell gondolni, hogy melyik bútorelemeket szükséges már az első időszakban beszerezni. A legjobb döntéshez összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy segítsünk eligazodni a bútorok világában.

1.    Milyen babaágyat válasszak?

Az ágyak kiválasztásának egyik elsődleges szempontja a leendő babaszoba mérete, valamint, hogy milyen hosszú távra tervezünk az adott bútorral. A két leggyakoribb babaágy méret a 120×60 cm-es, illetve a 140×70 cm-es fekvőterületű babaágy. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre sok hely, akkor a 120-as ágy nagyszerű választás lehet, ami akár a Ti hálószobátokban is könnyen elférhet. Ez a méret a nyugodt alvást akár 2-3 éves korig biztosítja.

Ha nem szűkölködtök helyben, akkor érdemes lehet a legnagyobb méretű, 140-es babaágyat választani. A kiságy néhány perc alatt ifjúsági ággyá alakítható, így akár 5-6 éves korig is használható. A 140-es ágyak különlegessége, hogy az egyik oldalán leengedhető oldalráccsal szerelhető fel, ami garantálja a szülők kényelmét, hiszen az oldalrács magasságának állításával megkönnyíthetjük a gyermek be- és kiemelését.

A hosszú távra tervezők figyelmébe a kombi ágyakat ajánlanánk, ami 120×70 cm-es méretének és átalakíthatóságának köszönhetően sokkal több ideig a gyermek kuckója lehet. A kombi babaágy sajátossága, hogy a babánkkal együtt cseperedik, és az idő előrehaladtával akár ifjúsági ággyá és íróasztallá is átalakíthatjuk.

A biztonság jegyében érdemes olyan bútorokat választani, amelyek „bababarát” felületkezelővel vannak ellátva, hogy a nyállal érintkezve semmilyen káros anyag ne oldódjon le róla. Emellett a rágásvédők mind a babát, mind pedig az ágyat megóvják az esetleges sérülésektől. Ha pedig már útnak indulna a csöppség, akkor az oldalrács 3 kivehető tiplijének eltávolításával szabad utat adhatunk neki.

Anyukák, rólatok sem feledkezünk! Tudjuk, hogy a folyamatos hajolgatás nem kíméli a hátatokat. A 3 magasságban állítható ágyak követik a gyermek növekedését, hogy mindig közel legyetek egymáshoz. Ha pedig nem szeretnétek, hogy a ruhák és ágyneműk a Ti szobátokba költözzenek be, akkor érdemes egy guruló ágyneműtartóval is kiegészíteni az alvóhelyet. Ezzel a praktikus és helytakarékos megoldással a legtöbbet hozhatjátok ki a kiságyatokból.

2. A babaszoba legfontosabb kiegészítői

A babaszoba elengedhetetlen kelléke a pelenkázó komód, amelyen kényelmesen és biztonságosan tisztába rakhatod a család legkisebb tagját. A későbbiekben pedig a toldalék leválasztásával a gyerekszobai tárolás egyik legjobban használható elemévé válhat a komód. Ahhoz, hogy a babaszoba mindig rendezett legyen, fontos olyan tároló beszerzése is, amelyben könnyen rendszerezhetők a játékok.

Bár kezdetben az apró ruhák nem foglalnak el olyan sok helyet, az idő előrehaladtával érdemes lesz akár egy nagyszekrényt is beszerezni, ami még hosszú évekig szolgálhat. Polcos, illetve akasztós szekrényeink folyamatosan alakíthatók a változó igények szerint. A külön rendelhető becsapódás gátló segítségével pedig még akkor sem ébred fel a baba, ha esetleg becsapódna az ajtó az apró ruhák elpakolása során.

Ha már kiválasztottátok a szükséges bútordarabokat, akkor nézzetek szét a Faktum bútorbolt kínálatában, és rendezzétek be álmaitok babaszobáját!

0