fbpxBabaszoba-tervezési tippek leendő apukák számára

Szívesen segítenél a párodnak, de nem tudod, hogy hol kezdd? A babavárás egyik „legapukásabb” pontja a babaszoba-tervezés, amivel igazán nagy terhet vehetsz le egy várandós anyuka válláról. Bár a szín és a stílus kiválasztásába biztos, hogy ő szeretne lenni a döntéshozó, viszont a szoba méreteinek meghatározásában és a bútorok elrendezési lehetőségeiben nagy szüksége lesz rád – még ha ezt nem is látja be először. És akkor a bútorok összeszereléséről ne is beszéljük… Készen állsz a kihívásra? Mutatunk néhány szempontot, amit mindenképpen érdemes mérlegelnetek.

Pontos méretek nélkül nem lehet tervezni

Sokszor hallottuk apukáktól, amikor közösen terveztünk babaszobát, hogy „nem ezzel a mérettel számolok, hanem inkább ráhagyok a biztonság kedvéért”. Tudjuk, hogy sokféle bútor kapható a piacon, amelyeket lapraszerelten lehet megvásárolni és bizonyára különböző tapasztalataid vannak – jó és rossz egyaránt. Viszont szeretnénk megnyugtatni: a Faktum bútorai pontosan akkora méretűek, mint ahogyan azokat a webáruházunkban részletezzük. A feltüntetett méretek ún. befoglaló méretek, vagyis egyetlen alkotóelem, alkatrész sem nyúlik ezen kívülre, így nem szükséges „ráhagyni”, ahogy az előző idézettel szemléltettük. Ezáltal könnyen tervezhetővé válik a babaszoba, hiszen már csak a szoba belső adottságait érdemes figyelembe venni.

Nemcsak az elrendezés, a kilátás is számít

Egy korábbi blogbejegyzésünkben bemutattuk különböző méretű szobák esetén az elrendezési lehetőségeket, amelyhez kapcsolódóan érdemes lehet további szempontokat is figyelembe venni. Így a következő fontos mérlegelési szempont, hogy a kiságy helyzetét meghatározzuk aszerint, hogy melyik irányból szeretnénk hozzáférni. Az alapvető három bútorelem közül a kiságy az egyetlen, amelyet lehet a falra merőlegesen, illetve párhuzamosan is elhelyezni. A komód és nagyszekrény esetén viszont nem praktikus a merőleges elhelyezést alkalmazni.

A kiságy elhelyezésére alapvetően 3 eset lehetséges. Amikor a kiságyat a sarokba állítjuk, akkor az egyik falra merőlegesen, míg a másik falhoz viszonyítva párhuzamosan helyezzük el. Ilyenkor a kiságy csak az egyik oldalról közelíthető meg. Az alábbi példában – mivel a pelenkázó komóddal merőlegesen helyezkednek el, így viszonylag kisebb helyünk lesz a babához hozzáférni, valamint egy idő után a babát is zavarhatja a kilátásban.

A következő példában azt láthatjuk, hogy a babaágy párhuzamosan helyezkedik el a többi bútorral, így a teljes felületén hozzáférünk a kiságyhoz. Sokan alkalmazzák ezt az elrendezést, viszont a babának továbbra is csak egy irányba van lehetősége a szobát „kémlelni”.

Amennyiben szeretnénk a babának minél több lehetőséget biztosítani a külvilág szemlélésére, valamint számunkra is fontos, hogy több oldalról hozzáférjünk a babaágyhoz, úgy lehetőség van a babaágyat a szoba belső részében, a falra merőlegesen állítva elhelyezni.

Sokszor ehhez az elrendezéshez egy nagyobb babaszobára is szükség van, hiszen a belső tér így valamivel kisebb lesz, ugyanakkor egy rokonlátogatás esetén akár 3-4 vendég is körül tudja állni a babaágyat.

Amire gyakran csak az apukák gondolnak

Ahhoz, hogy az általunk kedvelt elrendezés megvalósíthatóságát le tudjuk ellenőrizni, először ki kell számolnunk, hogy az adott falhosszúság elegendő-e a bútorok elhelyezésére. Ehhez a bútorok megfelelő oldalainak méretét össze kell adnunk és összevetnünk az adott fal hosszával. Mint fentebb is jeleztük, a Faktum bútorok esetén nyugodtan lehet a feltüntetett méretekkel számolni, hiszen ezektől nem fognak eltérni az összeszerelt bútorok méretei.

Amire csak kevesen gondolnak, hogy a babaszoba méretei és a bútorok paraméterei mellett fontos figyelembe venni olyan adottságokat is a szobában, mint például a lábazati szegélyek. Ezen szegélyek hasznos funkciót szolgálnak a padlózat lezárására, azonban nagyobb szegélyek esetén nem tudjuk a bútorokat megfelelően a fal mellett elhelyezni. Emiatt célszerű a lábazati szegélyeket előzetesen megvizsgálni és méretüket figyelembe venni a tervezés során.

Fontos arra is kitérni, hogy a babaszobában lehetnek olyan fűtőtestek, illetve benyúló csővezetékek, amelyek szintén befolyásolhatják a bútorok elrendezését. A fűtőtest elé nem lehet elhelyezni a bútorokat, így csak melléjük tudjuk az egyes szekrényeket tervezni. Ez esetben is figyeljünk arra, hogy ne legyenek benyúló csapok, illetve kezelőpanelek.

Végezetül pedig mindenképp érdemes figyelmet szentelni a beltéri ajtók és nyílászárók helyzetére. A babaágyat célszerű nem közvetlenül az ajtó mellett, illetve ablak alatt elhelyezni. Ennek oka, hogy ezek a területek huzatosak lehetnek, illetve a kültéri nyílászárók esetén számolnunk kell a napsütéssel, ami egy újszülött számára még zavaró lehet az első néhány hónapban.

Összeszerelés és videók

Ha a bababútorokat kiválasztottátok, az elrendezésben is sikerült megegyeznetek, valamint a bútorok is megérkeztek, akkor már csak a szerelés van hátra. Mivel a bababútorainkat a megrendeléstől számítva 4-6 héten belül szállítjuk ki vevőink számára, így érdemes apukaként betervezned a naptárba, hogy mikor fogod a bútorokat összeszerelni. Sokan szoktak aggódni amiatt, hogy olyankor történik a szállítás, amikor az apuka nincs otthon, viszont esetünkben saját munkatársaink szállítják ki a bútorokat, így minden esetben előzetesen egyeztetünk a szülőkkel, hogy megfelelő időpontban vehessék át a csomagokat.

A babaágy, pelenkázó komód és nagyszekrény esetén érdemes közel 2-3 órát rászánnod az összeszerelésre. Ha gyakorlottabb vagy, akkor ennél gyorsabban is kész leszel. Az összeszerelést jól érthető, könnyen áttekinthető útmutatóval segítjük (ami a dobozokban megtalálható), valamint az utóbbi időben több olyan összeszerelő videót is készítettünk, amelyek segítenek eligazodni az egyes bútorelemek összeszerelésében. Érdemes ezeket minél hamarabb áttekinteni, így tudni fogod előre, hogy mire számíts a szerelés során.

Reméljük, hogy sikerült néhány hasznos gondolattal segíteni, hogy miként érdemes a babátok „főhadiszállását” megtervezni. Ha pedig nemcsak a babát, hanem az anyukát is le szeretnéd nyűgözni, akkor válogass könnyen és gyorsan összeszerelhető bútoraink közül, hogy biztosan te legyél a nap szuperhőse. További tippekért kövess minket Facebookon.

0