fbpxA pelenkázó komód ideális helye

A pelenkázó komód központi szerepet tölt be a kisgyermekes családok életében az első 2-3 évben. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk, hol lesz a pelenkázó komód ideális helye, hiszen senki sem szeretne éveken keresztül mérgelődni azon, hogy nem elérhetőek onnan a szükséges eszközök, ruhák, illetve ha kerülgetni kell a bútort. Jelen blogbejegyzésünkben a legfontosabb nézőpontokat vettük figyelembe a pelenkázó komód megfelelő helyének kiválasztása szempontjából.

A kiságy és a pelenkázó komód ideális helye

A babaágy ideális helyéről már írtunk nektek korábban, abban azonban nem esett szó arról, hogy a babaágyhoz viszonyítva hova érdemes tenni a pelenkázó komódot. A kezdeti időszakban alvás előtt/után mindig érdemes pelust cserélni a piciknél, így jó, ha a két helyszín közel van egymáshoz. Sokan szorosan egymás mellé teszik a két bútorelemet, így szükség esetén mindent elérnek a kiságy mellől is.

Természetesen az elhelyezés nagyban függ a szoba adottságaitól és a bababútorok méretétől is, ezt azonban az apukák jól át szokták látni.

A komód elhelyezésekor azonban nemcsak a kiságy, hanem az ablak és fűtőtest elhelyezkedése is sarkalatos pont.

A komód és az ablak viszonya

A pelenkázó komód helye esetén fontos, hogy pelenkázás során elegendő fényforrásunk legyen. Ez éjszaka egy kis éjjeli fénnyel tehető meg, napközben azonban érdemes a természetes fényt előnyben részesíteni. Lényeges azonban arra ügyelni, hogy pelenkázás közben ne süssön bele a baba szemébe a nap, mert így sem biztos, hogy a pelenkázás és öltözés/vetkőzés a kedvenc elfoglaltságai közé tartozik majd, ha pedig a szemébe sütő nappal is meg kell küzdenie, akkor magunk számára is okozunk néhány kellemetlen percet. Mindemellett a nyári melegben a tűző napsugarak felhevíthetik a komódot, ami további kellemetlenségeket okozhat.

Továbbá a szülő szemének sem tesz jót, ha a szemébe süt a nap, hiszen fontos, hogy a babára maradéktalanul figyelni tudjon az anyuka és apuka, amikor a baba a pelenkázón van.

Éppen ezért javasoljuk, ha az ablakhoz közel, de ne azzal szemben helyezzük el a pelenkázó komódot.

Komód a fűtőtest mellett?

Habár első gondolatként jónak tűnhet a pelenkázó komódot a fűtőtest mellé tenni, hiszen azt gondolnánk, hogy a pelenkázón a babát sokszor vetkőztetjük, így megóvhatjuk a megfázástól, ez nem igazán jó ötlet. A fűtőtest egy babaszobában veszélyforrás is lehet, hiszen, ha már nagyobb és kalimpál a kis kezeivel, lábaival, könnyen hozzáérhet a fűtőtesthez és megégetheti magát.

Emellett a különböző babakrémeknek és olajoknak – amelyeket általában a pelenkázó komód környékén tartunk – is árt a magas hőmérséklet, így érdemes ezeket is távolt tartani a fűtőtesttől.

A fentieket figyelembe véve bízunk benne, hogy megtaláljátok az ideális, számotokra is kézre eső helyet a pelenkázó komódnak a babaszobában.

További érdekes tartalmakért kövessetek minket Facebookon, ha pedig tetszett a cikk, nézzetek szét további blogbejegyzéseink között.

0