fbpxA nyugodt alvás elengedhetetlen kellékei

Amikor egy nő bejelenti, hogy babát vár a legtöbbször elhangzó mondat a „Gratulálunk!” után, hogy „Aludj most, mert utána évekig nem fogsz!”. Ez a mondat riasztó lehet a várandós hölgyek számára, ugyanakkor nem szabad az ilyen mondásokat készpénznek venni. Valóban vannak gyermekek, akik rosszabbul alszanak, többször felkelnek az éjszaka – akár még 2 éves korukban is – azonban néhány dolgot érdemes megpróbálni, hogy ez ne így legyen. Jelen blogbejegyzésünkbe a nyugodt alvás kellékeit gyűjtöttük össze.

Nyugodt környezet kialakítása

A babák 9 hónapig fejlődtek az anyaméhben, amely meleg és biztonságos hely volt számukra. A születéssel azonban rengeteg új dologgal kell megismerkedniük, számos inger éri őket, így különösen fontos, hogy a hely, ahol álomra hajtják fejüket nyugodt legyen.

Az ideális babaszobai környezet kialakításáról már írtunk korábban, az ott említettek mellett azonban a csend, és a túlzsúfoltság elkerülése nagyon fontos a babaszoba berendezése során a baba nyugodt alvása érdekében.

Megfelelő ágy és matrac kiválasztása

Az első időszakban sok szülő a babaszobát a saját igényei szerint rendezi be, azonban a stílus mellett a biztonság és a kényelem sem elhanyagolható. A babaszoba bútorok piacán rengeteg kiságy közül választhatunk, lényeges viszont, hogy a kiságy rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal, amelyek a biztonságot igazolják.

Ez a szülők számára is biztosítja a nyugodt éjszakákat, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy ha olyan bútort választanak, amely rendelkezik például TÜV vagy ISO tanúsítvánnyal, akkor a kisbaba ujjai nem férkőznek be a furatokba, a rácsok közé nem szorul be a baba feje, így egész éjszaka biztonságban tudja gyermekét.

Hiába a kiváló minőségű kiságy, ha nem jó a matrac a nyugodt alvás sem tud megvalósulni. A legjobb választás az újszülöttek számára a megfelelően szellőző kókuszmatrac, amely hasra fektetés esetén is szabad légzést biztosít a kisbabának.

Illatok és érintések

Az újszülöttek és a kisbabák még vágynak a szülői közelségre, édesanyjuk illatára. Mivel a kezdeti időszakban még nem látnak jól, így elsősorban az illatok nyugtatják meg őket. Éppen ezért szoktuk javasolni, hogy a gyermek alvótársának kinevezett alvóka legyen „anya illatú”, hogy a gyermek, alvás közben is érezze a biztonságot nyújtó ismerős illatot. Természetesen ez az illat lehet az édesapáké is, de fontos, hogy az édesapa illata is ismerős legyen, ezért érdemes már az első napoktól megosztani a baba körüli teendőket.

Az alvóka ismerős illata, kellemes érintése a baba számára az ágyban is megnyugtató lesz, és össze fogja kapcsolni az alvójátékot az alvással, így egy idő után nem lesz szükség hosszas altatási procedúrára, a gyermek az alvókát fogva is képes lesz álomba szenderülni.

Ez az út azonban nem mindig rövid, de megéri, hiszen minden szülő egyetért egy dologban, akár aludt a baba, akár nem: a kisbabás napokat nem cserélné el semmiért sem 🙂.

Amennyiben tetszett blogbejegyzésünk oszd meg szülői örömök elé néző barátaiddal és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.

0