fbpxA babagondozás alapkellékei – Kisokos kezdő szülőknek

Egy kisgyermek érkezése mindig nagy öröm a család számára. A legtöbben a két csíkot látva a terhességi teszten már egyből elkezdik fejben berendezni a babaszobát és megvenni a baba ruháit – amely érthető és rendben van – azonban néhány fontos babagondozási kellék beszerzéséről nem szabad elfeledkezni. Ezeket szedtük most össze nektek, hogy biztos minden meglegyen, mire megérkezik a legkisebb családtag.

A babagondozás nem csak szeretetből áll

Sokan úgy gondolják, hogy egy kisbabának csak az édesanyjára és szeretetre van szüksége. Ez alapvetően igaz is, azonban az első időszakot jelentősen meg tudja könnyíteni, ha néhány apróságot beszerzünk a picinek és az anyukának. A babagondozás egy összetett folyamat. Sok függ attól, hogy a baba anyatejet vagy tápszert kap, eldobható vagy mosható pelenkát használ. Azonban az eszközök nagy része megegyezik, így tehát figyelnünk kell arra is, hogy ne csak a ruhácskákat, hanem ezeket az eszközöket is beszerezzük.

Egy igazi „arzenálra” lesz szükségünk

Mielőtt nekilátnál a pelenkázó komódok böngészésének, érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen kellékekre lesz szükséged. Nem mindegy ugyanis, hogy az egyes eszközök tárolására mekkora helyre lesz szükséged.

Ha már fentebb a pelenkázást említettük az elsők között, biztosan szükségünk lesz a pelenkán kívül popsitörlőre és popsikrémre. Így gyermekünk popsija nem pirosodik ki és mindig sima, ápolt lesz. Habár ezeket leggyakrabban a pelenkázó komódon használjuk majd, érdemes egy kicsit tovább gondolkodni és a fürdőszobai folyamatokra is kitérni, amelyet kezdetben valószínűleg a gyerekszobában, a pelenkázó komód mellett teszünk meg.

A fürdetéshez babák számára alkalmas antiallergén babafürdetőt szoktak javasolni. Sokan a gyógyszertári „kevert” fürdetőre esküsznek, mások a gyógyszertárban kapható nagyobb márkák mellett teszik le a voksukat. Ezt minden édesanya saját megérzése és védőnőjével való konzultáció alapján dönti el.

Sok baba apró kis hajszálakkal rendelkezik, így számukra érdemes beszerezni egy kicsi, puha babafésűt, amellyel átfésülhetjük a kis fejbőrét, ezzel rendezve a frizurát és elkerülve a koszmósodást. Természetesen a fültisztításról sem szabad elfeledkeznünk. A babák számára speciális fültisztítót árulnak, amely úgy van kialakítva, hogy biztosan ne sérüljön a gyermek hallójárata.

A kisbabák köldöke az első időszakban nagyon érzékeny, sokan még úgy érkeznek haza a kórházból, hogy a köldökcsonk sem esett le. Ennek ápolására is külön eszközök vannak (70%-os alkohol, vattapamacs, fültisztitó, gézlap).

Habár nem szívesen gondolunk bele, sajnos kisbabánk megfázhat, vagy akár a fognövekedés miatt is produkálhatja betegség jeleit, így jó, ha kéznél van egy lázmérő, illetve egy orrszívó. Kicsit brutálisan hangzik, de egy kisbaba még nem tudja kifújni az orrát, így számára is sokkal kellemesebb, ha gyorsan (elektromos, kézi vagy porszívós) orrszívóval leszívjuk a váladékot az orrából.

A fentieken kívül sokan a cumit és cumisüveget is idesorolják. Mi nem tesszük le voksunkat sem a cumi mellett, sem az ellen, mindkét csoportot megértjük, szerintünk minden édesanya tudja mi a legjobb a gyermekének. Éppen ezért inkább az tanácsoljuk, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egyet a kezdeti időszakra. Maximum sosem használjuk, de lássuk be, hogy nincs is annál rosszabb, mint hogy apuka éjjel a boltokat járja azért, hogy vegyen egy cumit – amit lehet, hogy el sem fogad majd a kisbabánk. A babagondozást említve sokan csak a kisbabára gondolnak, azonban egy újszülött gyermekkel sok esetben az édesanya számára is be kell szereznünk néhány dolgot, amelyek megkönnyítik a baba gondozását. Ilyen például egy mellszívó, amelyre a pozitív terhességi tesztet látva csak kevesen gondolnak, azonban az egyik leghasznosabb eszköz a gyermek születése után. Legyen kézi vagy gépi, bérelt vagy saját, mindenképp a babaszoba és az anyuka hétköznapjainak szerves részévé válik az első hónapokban.

Mivel a kisbabák az első időszakban még kicsit ügyetlenül szopiznak, illetve az anyuka sincs hozzászokva ehhez az érzéshez, így sok esetben ajánlanak a kórházban bimbóvédőt, illetve mellbimbóápoló krémet is. Emellett a tejfoltos balesetek elkerülése érdekében sokan ajánlják a melltartó betét beszerzését is, amelyből már az egyszerhasználatos darabok mellett mosható, designosabb darabok is kaphatók.

Sajnos, előre egy anyuka sem látja, hogy mennyi teje lesz, tud-e majd fejni babája számára a későbbi időszakra, de próbáljunk pozitívan hozzáállni a dologhoz és szerezzünk be egy doboz tejtároló zacskót. Lehet, hogy az elején csak 10-20 ml-t tudunk eltenni kisbabánknak, de az anyatej minden cseppje kincs, így a későbbiekben még az is hasznunkra lehet.

Lehet, hogy a babánk kevés ideig tud majd szopizni vagy valamilyen okból mi döntünk a cumisüveges táplálás mellett, így ha mindenre szeretnénk felkészülni, akkor a cumisüveg mellé egy cumisüvegmosó kefét is érdemes beszerezni. Nem nagy költség, de annál nagyobb segítség a kisbabás hétköznapokban.

A komód, amibe minden befér

Ahogy a fent leírtakból is jól látszik, a babaruhákon kívül rengeteg babagondozási kelléket kell beszerezni a baba és az újdonsült anyuka számára is. Ezek tárolása pedig sok helyet foglal. Szerencsére erre fel vagyunk készülve, így a babaszoba kialakításánál már számos olyan berendezés közül választhattok, amelyek ezek elrejtésére alkalmas. Mi is voltunk szülők, tudjuk, hogy min megy keresztül ilyenkor egy Anyuka.

A Faktum kínálatában például számos olyan pelenkázó komód megtalálható, amelyek kiváló pakolófelülettel rendelkeznek. Mivel tudjuk, hogy mindenki más stílusban képzeli el gyermeke babaszobáját, így designban és kialakításban is több minta és szín közül választhatnak a hozzánk betérők. A pelenkázó komódok magassága és pakolófelületei egyaránt a szülők igényei alapján lettek kialakítva, így garantáltan praktikus és kézenfekvő megoldást kínálnak a kisgyermekes családoknak. Tekintsétek meg kínálatunkat weboldalunkon és találjátok meg a családotoknak legszebb darabot.

“A babagondozás alapkellékei – Kisokos kezdő szülőknek” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

0