fbpxA babaágy ideális helye

A pozitív terhességi tesztet követően az anyukák jellemzően már gyűjtik az ötleteket, hogyan is lenne praktikus berendezni az apró jövevény szobáját. A stílusos kialakítások mellett a praktikum sem elhanyagolható, van azonban néhány alapszabály, amelyet érdemes betartani. Ez pedig a babaágy ideális helyének kiválasztása.

A védőnő a látogatások során több kérdést is feltesz a leendő szülőknek. Ilyen például, hogy hol lesz a pici szobája és azon belül is hova szeretnék tenni majd a babaágyat. Ez a kérdés általában meglepi a szülőket, azonban a baba egészsége és közérzete szempontjából az egyik legfontosabb dolog.

1.    Babágy a legmelegebb falon

Sokan nem gondolnak rá, de egy picibaba még nagyon nehezen viseli a hőmérsékletingadozást, így ügyelni kell rá, hogy a baba mindig a legmelegebb szobában kapjon helyet, a babaágya pedig a legmelegebb fal mellett helyezkedjen el. Ez általában egy belső, azaz szobákat elválasztó fal. Amennyiben a baba önálló szobában kap helyett, akkor a legjobb, ha a nappalival vagy a szülői hálóval közös fal mellé rakjuk a kiságyat.

Ez azonban nem csak a hőhatás miatt fontos, hanem azért is, mert a külső zajok is kevésbé szűrődnek majd be a babaszobába, így a baba alvása is nyugodtabb lesz.

2.    Hol legyen a fűtőtest?

Sok, új építésű lakásban ma már padlófűtés van, azonban ajánlások szerint ez nem a legjobb megoldás alvótérnek. Amennyiben radiátor vagy konvektor van a szobában, ahol a pici alszik, fontos figyelnünk a fűtőtest elhelyezkedésére is.

Sokan első gondolatként a babát a fűtőtest mellé tennék, hiszen így biztosan jó melegben tud majd aludni, azonban számolnunk kell azzal is, hogy a babák hőleadása még nem tökéletes. Ha túl meleg van körülötte, gyorsan leizzadhat, és könnyen megfázhat.

Emellett, amikor már nagyobb lesz, előszeretettel fedezi fel a világot a kiságyon keresztül, kezeivel pedig sokszor ki fog nyúlni, így jó, ha nincs olyan közel a radiátor, mert nem tudja megsütni kicsiny ujjait.

3.    Az ablak és a babaágy helyzete

A fűtőtest mellett további kardinális kérdés az ablak elhelyezkedése. Ahogyan korábbi blogbejegyzésünkben is írtuk, praktikus, ha egy babaszoba fényes, azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a babák magas alvásigénye miatt a babaágy ne közvetlen az ablaknál legyen, illetve ne legyen szembe az ablakkal az ágy, hogy ne zavarják meg a nap sugarai az alvó kisbabát.

Amikor a babaszobát tervezzük, a fenti három szempontot mindenképpen vegyétek figyelembe.

Sokan támadják a védőnőket a kérdésekért, de higgyétek el, sok száz babát és babaszobát láttak már, és a legjobbat szeretnék a Ti kisbabátoknak is. Ha felkészültök a válaszotokkal a fenti néhány pontot figyelembe véve, biztosak lehettek benne, hogy ő is nyugodtabban fog hozzáállni az új, alakuló kis családotokhoz.

Bízunk benne, tippjeink segítségével könnyebben megtaláljátok a megfelelő helyet a babaágy számára.

További érdekes és izgalmas tartalmakért kövessetek minket Facebookon, ha pedig tetszett a cikk, nézzetek szét további blogbejegyzéseink között.

0