fbpx5+1 szabály, amit a babalátogatás során illik betartani

Mikor megszületik egy várva-várt gyermek, sok esetben már a kórházból hazaérve sorban állnak a látogatók az újdonsült családnál. Van néhány alapszabály, amit érdemes megosztanod a babalátogatókkal már a látogatást megelőzően, hogy később ne legyen kellemetlenség vagy rossz érzés senkiben sem. Sőt, ha Te is egyetértesz az alábbiakkal, akkor nyugodtan küldd át a barátoknak és rokonoknak, hogy ők is így készüljenek.

1.    A gyermekágyi időszak nem csak játék és mese

A gyermekágyi időszak a szülést követő első hat hetet öleli fel. Az anyukának a szülés után időre van szüksége a felépüléshez, a baba alvás idejében pihennie kell. Nem illendő ebben az időszakban a friss család meglátogatása, hiszen a fiatal szülőknek ilyenkor bőven elég magukat és gyermeküket ellátni, a nagy sürgés-forgásra ilyenkor még nincs se idejük, se energiájuk. Ne félj ezt elmondani a látogatásra bejelentkezőknek sem. Nyugodtan mondd el érzéseidet és biztosítsd őket afelől, hogy amint készen álltok a látogatásra, jelezni fogod feléjük.

2.    Mondj nemet a váratlan látogatóknak

„Úgyis itthon vagy egész nap” kapja meg sok édesanya a gyermektelen barátoktól, de sokszor még az idősebb rokonok is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy mennyi tennivaló van egy baba körül. Friss anyukaként még sok pihenésre lesz szükséged, nem biztos, hogy minden éppen arra járó ismerőst szívesen fogsz látni, így nyugodtan közöld az ismerősökkel, hogy csak előzetes bejelentkezés alapján látogassanak meg Titeket.

3.    Érkezés után: kézmosás

A kézmosás egy háztartásba belépve alapvető, különösen igaz ez egy kisbabás család esetében, és hatványozottan az elmúlt időszak eseményeit nézve. Ha vendégek érkeznek, mutasd meg nekik, hogy hol van lehetőség kézmosásra, hidd el, mindenki érteni fogja a célzást és senki nem fog megsértődni, ha udvariasan tájékoztatod őket.

4.    Nem kell mindig készülni

Egy klasszikus vendégség során a vendégvárók étellel és itallal kínálják a vendégeket. Babalátogatás során azonban ez nem mindig van így. Ne érezd magad rosszul, ha véletlen nincs otthon semmi, amivel meg tudod kínálni a vendégeket, vagy elfelejtesz nekik kávét főzni. Az érkezéskor mondd el nekik, hogy néha nehéz mindent megszervezni a baba mellett. Ha szükségük van valamire, szóljanak vagy szolgálják ki magukat. A többség teljesen át fogja érezni a helyzeted, nem fognak ezért haragudni rád.

5.    Amikor elfáradtok….

Egy babának még elsősorban az édesanyjára van szüksége. Ha úgy érzed, elfáradtál vagy a babád nyűgösebb és jobb lenne, ha csak a kis családotok lenne otthon, akkor ne félj mondani a vendégeknek, hogy egy kis nyugalomra vágytok.

+1 Ha szükséged van valamire, jelezd a vendégeknek!

A babalátogatásra érkezők sokszor megkérdezik, hogy mire van szükségetek. Az udvariasság azt mondatja a szülőkkel, hogy „semmire”, azonban ha úgy érzed, jól esne egy finom leves, vagy kifogytatok valamelyik babaápolási termékből, nyugodtan kérd meg a vendégeket, hogy segítsenek beszerezni. Mivel üres kézzel senki sem szeret érkezni, ők is örülni fognak, hogy valóban olyat visznek számotokra, amely az örömötöket szolgálja.

Reméljük, hogy az alábbi szabályokkal kis iránymutatást adtunk számotokra és Ti is bátrabban álltok majd a babalátogatók elé. A legfontosabb az első néhány hétben a baba és a mama nyugalma, valamint a kis család összeszokása, hiszen mindenki számára új élethelyzetet hoz a gyermek megszületése.

Amennyiben tetszett bejegyzésünk oszd meg barátaiddal és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.

0