fbpx5 tipikus babaszobai baleset – Ne hagyd, hogy veled is megtörténjen

A babaszoba berendezésekor a szülők igyekeznek a lehető legszebb bútordarabokat kiválasztani legféltettebb kincsüknek. A dizájn mellett azonban van néhány tényező, amikre érdemes figyelnünk a babaszobai bútorok kiválasztása során, hiszen néhány tipikus babaszobai baleset a bútorok kivitelezéséből adódik. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat. Bízunk benne, hogy rövid ismertetőnk segítségével minden szülő körültekintően és jól fogja kiválasztani a gyermeke számára megfelelő bútordarabokat.

1.    Beszorul a kiságy rései közé a baba testrésze

Talán nem is gondolnánk, de a babaszobában az egyik legveszélyesebb hely a kiságy lehet. Ennek oka, hogy sokan saját gyermekkori kiságyukat kívánják használni születendő gyermekük számára, mondván „tökéletes állapotban van”. Valószínűleg ez így igaz, azonban a kiságyaknak ma már számos előírásnak meg kell felelniük, hogy a baba egyes testrészei ne szorulhassanak be a rácsok, illetve a matrac és az ágyrács közé. Régen sajnos gyakori baleset volt, hogy a baba apró ujjai, esetleg lába beszorult a rácsok közé és csak keserves sírások közepette sikerült kiszabadítani a végtagokat.

Ma már szerencsére a szabványoknak köszönhetően egyre kevesebbet hallunk ilyen babaszobai balesetről, azonban a legjobb, ha megbizonyosodunk arról, hogy a babágy, amelyet választottunk megfelel a biztonsági előírásoknak.

2.    Amikor a baba az ágyon élesíti fogait

Habár sokan cukinak tartják, hogy a babák mindenhol élesítik a fogukat a fogzási időszakban, egyáltalán nem szép látvány, ha a babaágy bizonyos részein apró fognyomok díszelegnek. Sajnos sokan csak arra gondolnak, hogy így a kistesónak nem lesz hibátlan bútora vagy nehezebb lesz eladni, de arra nem, hogy akár egészségkárosító hatása is lehet. A bútorokhoz manapság már kérhető rágásvédő, azonban ez sok esetben nem elegendő, hiszen az apró fogakat a babák nemcsak az ágyak szélén élesítik előszeretettel.

A Faktumnál számunkra a gyermekek biztonsága az első, így a hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk erre is a babaágyak gyártása során, hogy a kismamák és kispapák nyugodt álmát biztosítani tudjuk.

3.    Kopp! Az éles bútordarabok veszélyesek!

Tapasztalataink alapján sokan szeretnének spórolni a bútorok vásárlása során, így bizonyos termékekből, mint például a szekrények, komódok nem a babaszobába tervezett bútorok közül választanak. Habár lehet, hogy ezen bútorok először olcsóbbnak tűnnek és hosszútávon is megfelelőnek érezzük őket, érdemes megnézni, hogy a legtöbb bútor esetében, amelyeket nem babaszobába terveztek nincsenek lekerekítve az élek, így a baba kúszásával, mászásával, majd járásával komoly veszélyforrást jelenthet. Igaz sarokvédőt felszerelhetünk a szélekre, de ettől még nem lesz sokkal biztonságosabb.

A fentiek miatt szoktuk kihangsúlyozni a hozzánk érkező szülők számára, hogy nálunk nemcsak egy bababútort kapnak, hanem biztonságot, minőséget és harmóniát is.

4.    Az ajtónyitás veszélyei!

Amikor kisbabánk elindul felfedezni a nagyvilágot, először mindig saját szobájában teszi meg azt. A kúszással egyidőben előszeretettel nyitogatja a szekrényeket és vesz le minden elérhető távolságban lévő tárgyat. Sajnos egy óvatlan pillanat is elég ahhoz, hogy kisbabánk saját szobájában balesetet szenvedjen. Amennyiben a szekrények, komódok nem rendelkeznek ütközéscsillapítóval, komoly problémát is okozhatnak.

A lassú becsukódás – amely az ütközéscsillapítóknak köszönhető – nemcsak kisbabánk ujjait, de nyugodt álmát is megvédheti, hiszen segítségével a szekrényeket hangtalanul csukhatjuk be, így kisbabánk úgy is nyugodtan aludhat, ha mi közben halkan pakolászunk mellette.

5.    Amitől puha lesz a baba bőre, az nem biztos, hogy finom!

Habár az anyukás csoportokban sokan előszeretettel posztolják, hogy a gyermek milyen édesen eszegette a popsikrémet vagy fürdetőt míg ők néhány percre elfordultak, ez nem biztos hogy szerencsés. Pelenkázó komódjainkat úgy alakítottuk ki, hogy a babagondozás alapkellékeit úgy tudják eltenni a friss szülők, hogy kisbabájuk ne tudja azt elvenni, ezzel is megelőzve a hasonló babaszobai baleseteket.

A fenti példák remekül bemutatják, hogy a szép bútor nem elengedő a babaszobába, fontos, hogy a kialakítás valóban bababarát legyen és megfeleljen a legfontosabb bútoripari előírásoknak is. Reméljük, hogy példáink segítségével minden (leendő) anyukának és apukának segítséget adtunk és a jövőben még kevesebb babaszobai balesetről hallhatunk majd.

Amennyiben tetszett bejegyzésünk oszd meg kisbabát váró barátaiddal és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.


0