fbpx3 veszélyforrás a babaszobában! Így kerüld el őket!

A babaszoba a szülők egyik kedvenc szobája. Éppen ezért minden esetben igyekeznek a lehető legszebben kialakítani. Időt és energiát nem spórolva kutatják fel a bababútorokat, függönyöket és kiegészítőket, azonban a tökéletes szoba kialakítása közben sok esetben néhány apró, ám lényeges biztonsági intézkedést elfelejtenek. Szeretnénk, ha minden gyermek a lehető legbiztonságosabb babaszobában pihenhetne, így a bababútorok piacán eltöltött évek tapasztalatai alapján összegyűjtöttük a legtipikusabb babaszobai baleseteket.

1.    Cuki plüss vagy veszélyforrás?

A babára várva szinte biztos, hogy legalább a szülők, nagyszülők, majd az érkező rokonok egyike meglepi a család legkisebb tagját egy cuki plüssel. Ezek az ártalmatlannak tűnő kedves ajándékok, azonban komoly veszélyforrást is jelenthetnek, ha nem figyelünk eléggé.

A plüss többféle anyag összefoglaló neve. Sokféle szálmagassággal és felületi kidolgozással létezik. Minden plüss közös tulajdonsága, hogy a kelme szálai sokkal nagyobb felületűek, mint az anyag darab. Ezért olyan puha, kellemes tapintású, bolyhos, bársonyos a plüss.

Ez azonban a legnagyobb hátránya is egyben, mivel a hatalmas szálfelületen a puhaságot biztosító bolyhok között könnyen megtapadnak a szennyeződések és a poratkák. Éppen ezért a plüssöket folyamatosan tisztítani, mosni és portalanítani kell! Allergiára és asztmára hajlamos gyerkőc szobájába nem tanácsos tenni.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a kiságyban felhalmozott plüssök fulladásveszélyt is jelenthetnek, így a szakemberek nem javasolják a plüssök kiságyban való tárolását.

1.    Mérgező növények

Manapság a szülők igyekeznek a lehető legtermészetesebb környezetet kialakítani gyermekük számára, így a babaszoba kialakítása során előszeretettel használnak növényeket is. A probléma azonban abból adódik, hogy a növények egy része mérgező, így nem tanácsos kisbabáknak elérhető távolságba helyezni.

Az egyik közkedvelt növény a Szobafikusz, amelynek jó tulajdonsága, hogy kiszűri a levegőben lévő szennyező anyagokat. A vastag, húsos levelű növény szárában azonban tejnedv található, amely gyantát, kumarint és kaucsukot is tartalmaz. Óvnunk kell a gyermeket attól, hogy ezt megegye, hiszen fogyasztásuk hányást, hasmenést okozhat, súlyos esetben pedig fulladást is. A tarka csodacserjének is becézett kroton szintén népszerű növény az otthonokban, azonban tejnedve mérgező és hasonló hatást vált, ki mint a korábban említett Fikusz anyaga.

Természetesen rengeteg más növény is veszélyt jelenthet, így fontos, hogy mielőtt megvennénk a babaszoba díszét, tájékozódjunk a növények jótékony és káros hatásait illetően.

2.    Vigyázat! Éles!

Míg az előbb említett két veszélyforrás esetében megvan a lehetőségünk, hogy később lecseréljük őket, addig vannak olyan részei a babaszobának, amelyek már nehezen változtathatók meg – különösen ha a gyermekünk már megszokta. Ilyenek például a bababútorok. Ha ugyanis nem megfelelő bútort választunk, akkor azt csak komoly befektetés árán tudjuk cserélni, illetve a gyermekünknek sem tesz jót a környezetében történő változás.

A babaszobai bútoroknál fontos figyelnünk a megfelelő minőségű és biztonságú bútorok kialakítására. A túl éles felülettel rendelkező bútorok, vagy azok, amelyeknek festéke lepattog, egyáltalán nem megfelelő, hiszen ártalmas lehet a babára nézve.

Az élek kialakításáért, vagy a rághatatlan anyagért a bútorgyártók a felelősek. Éppen ezért babaszoba bútor választásakor elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű darabokat válasszunk.

Ebből a szempontból a legjobb, ha megnézzük a kiszemelt bútordarabok milyen minőségbiztosítási elvárásoknak felelnek meg. Az egyik legbiztonságosabb a sokak számára ismerős TÜV SÜD rendszer, amelynek szakértői szigorú szempontrendszer mentén minősítik a bútorokat. Ennek megfelelően megnézik, hogy két felnőtt méretű ember a kiságyra támaszkodva fel tudja-e dönteni az ágyat, vagy fenn tud-e akadni az ágy végén a cumi zsinórja. Emellett ellenőrzik azt is, hogy a furatlyukakba a pici ujjacskák be tudnak-e szorulni, de az ágyrácsok szélességét is. Elmondható, hogy a bevizsgálás során tényleg mindent ellenőriznek a szakemberek, gyakran olyan szituációkat és részeket is, amelyekre talán nem is gondolnának a szülők.

A Faktum Bútornál büszkék vagyunk arra, hogy minden babaszoba bútorunk megfelel e minősítési rendszernek, így minden kedves szülőnek nyugodtan ajánljuk termékeinket, hiszen nemcsak szépek, de biztonságosak is. Amennyiben a szülők ilyen bútorra vágynak, úgy szaküzleteinkben és online is megvásárolhatják, akár 5 év garanciával is.

Amennyiben szeretnéd, hogy mások is tisztában legyenek ezen veszélyforrásokkal, oszd meg ezt a blogbejegyzésünk és kövess minket Facebookon további érdekes tartalmakért.

0